Pătrunjelul

PatrunjelPătrunjelul aparține familiei Umbelliferae, familie ce include morcovul, țelina, mărarul, chimenul etc. Face parte din categoria ierburilor, și nu a legumelor. Există două tipuri de pătrunjel: cel creț, cu frunze de culoare verde deschis și încrețite, și tipul Italian cu frunza plată, care are o nuanță mai închisă de verde și frunze fine și plate. Acesta din urmă este mai aromat și are un gust mai puțin amar comparativ cu varietatea creață.

Este o plantă foarte nutritivă și foarte folostiă, ea fiind găsită în majoritatea rețetelor culinare fie ca ingredient, fie cu rol decorativ, fiind de obicei dat deoparte…

Beneficii nutriționale

Pătrunjelul conține cei mai buni carotenoizi și nutrienți anti-cancerigeni și anti-inflamatori, precum și flavonoizi. Această plantă cu frunze mici este bogată în clorofilă, vitaminele A, B, C și K, folat și fier. Conține minerale cu beneficii importante precum calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, vanadiu și zinc.

Importanță pentru sănătate

Consumul unei cantități mici de pătrunjel nu vă va îmbunătăți considerabil starea de sănătate, cum niciun alt aliment nu va face asta dacă nu e consumat în cantitățile recomandate. Cea mai bună metodă de asimilare a componenților importanți din pătrunjel este extragerea sucului din acesta. Unul sau două pahare pe zi pot face minuni, dar nu exagerați!

Anemie: Conținutul ridicat de clorofilă din pătrunjel este un purificator excelent pentru sânge. vitamina C împreună cu fierul din acesta vor face absorbția fierului în organism mult mai efectivă. Consumul regulat de suc de pătrunjel ajută la creșterea cantității de hemoglobină.

Arteroscleroză: Consumați pătrunjelul pentru vitamina C pe care acesta o conține, vitamină ce previne îngreunarea arterelor. Deasemenea, ajută la dizolvarea substanțelor lipicioase și menține elasticitatea vaselor de sânge.

Artrită: Conținutul ridicat de vitamina C din pătrunjel protejează organismul împotriva problemelor inflamatorii precum osteoartrita și artrita reumatică.

Respirație neplăcută: Aceasta este de obicei un semn al unui colon toxic. Dacă această situație nu este foarte avansată, sucul de pătrunjel își poate face efectul purificator și curățător asupra mediului toxic din colon.

Probleme ale tractuluui urinar/renal: Doi compuși vindecători din pătrunjel, myristicina și apiola, ajută la creșterea debitului urinar, eliminând astfel bacteria ce cauzează infecția tractului urinar. În același timp, detoxifiază organismul prin micțiune. Efectul diuretic al pătrunjelului previne formarea pietrelor la rinichi și a diferitor boli ale tractului urinar.

Balonare, reținere de apă: Consumul de frunze crude de pătrunjel în zilele de dinaintea perioadei menstruale ajută la creșterea debitului urinar, eliminând astfel lichidul în exces ce cauzează balonarea sau reținerea apei în organism.

Cancer: Concentrația ridicată de antioxidanți, cum sunt ftalidele, poliacetilenele, ajută la neutralizarea celulelor carcinogene(celule responsabile pentru producerea cancerului). Deasemenea, pătrunjelul este un bun remediu pentru infecții ale plămânilor sau astm.

Radicali liberi: Radicalii liberi(compuși ce cauzează cancerul) se află din abundență în produsele prăjite în mult ulei. Consumul de pătrunjel reduce efectul acestor compuși asupra organismului, antioxidanții din compoziția acestuia neutralizând radicalii liberi.

Creșterea părului: Lichefiază o legătură de pătrunjel, transformându-l astfel într-un puree. Aplică pe scalpul umed, acoperă apoi capul și lasă-l să își facă efectul pentru aproximativ o oră. Spală apoi cu șampon. Consumul concomitent de suc de pătrunjel va ajută la creșterea rapidă și sănătoasă a părului.

Sănătatea inimii: Folatul din pătrunjel este un nutrient nemaipomenit pentru sănătatea inimii. În mod deosebit, ajută la protejarea vaselor de sânge și reduce riscul producerii unui atac cardiac, prin transformarea homocisteinei(compus periculos) în molecule ”inocente„.

Întărirea imunității: Conținutul ridicat de vitamina C(mai mare decât la portocale) și ceilalți compuși cu rol în imunitate, ajută pătrunjelul să devină un aliment cu rol în imunitate extraordinar.

Probleme menstruale: Prezența apiolului(un ulei din pătrunjel), care există și în compoziția hormonului feminin numit estrogen, face ca pătrunjelul să fie un aliment ce ajută la reglarea perioadelor menstruale.

Aromatizant: Atunci când gătiți paste, în loc să adăugați sare în apa fiartă, adăugați pătrunjel tocat. Fitonutrienții eliberați în apa fiartă vor fi mai apoi absorbiți de paste. Cu siguranță o alegere mai bună decât sarea!

Îmbunătățește vederea: Carotenoizii(precursori ai vitaminei A) din pătrunjel, fac din acesta un aliment ce vindecă și ajută vederea. Adăugați o mână bună de pătrunjel ca și ingredient în sucurile naturale în fiecare zi și curând veți vedea rezultatele.

Vindecă rănile: Histidina din pătrunjel este un important aminoacid necesar pentru creșterea și repararea țesuturilor. Sucul de pătrunjel este o bună alegere pentru persoanele care se vindecă în urma unor răni sau operații.

Sfaturi pentru consum

Pătrunjelul creț este predispus reținerii prafului sau pământului. De aceea acesta trebuie spălat foarte bine înainte de consum prin cufundarea într-un vas în care avem apă, oțet și sare timp de 10 minute după care clătiți-l bine.

Deși pătrunjelul este un aliment extrem de vindecător, nu este suficient să ronțăiți două trei firicele pe zi. Consumați-l sub formă de suc pentru a beneficia din plin de proprietățile sale.

Francezii și grecii cunosc beneficiile pătrunjelului și ale usturoiului. Când aceste două alimente sunt consumate împreună, ele dau un impuls sistemului imunitar, ajută digestia și reprezintă un antibiotic/antiviral natural.

Atenție

Sucul de pătrunjel este destul de puternic și de aceea nu trebuie consumat singur, și nu mai mult de 30 ml pe zi. Aveți mare grijă atunci când consumați pentru prima data acest suc, mai ales dacă nu ați mai ținut cure de detoxifiere până acum. Femeile însărcinate ar trebui să avite acest tip de suc.

Pătrunjelul poate avea deasemenea, un conținut ridicat de acid oxalic, de aceea nu trebuie consumat de persoanele care au pietre la rinichi. Evitați combinarea pătrunjelului cu alte alimente bogate în calciu ca și acid oxalic, pentru că în aceste condiții, calciul devine anorganic.

Leave a comment